Многоканальный [050] 73-73-000 Все контакты
Многоканальный [050] 73-73-000 Все контакты

При временном неиспользовании основных средств или временном простое, амортизация в налоговом учете может начисляться

03.02.2021


 

ДПС у листі від 21.09.2020 р. N 3935/ІПК/99-00-05-05-02-06 пом’ягшила свою позицію стосовно ненарахування податкової амортизації на основні  засоби, призначені для використання у господарській діяльності, протягом періоду тимчасового простою (відсутності господарської діяльності), яка тепер, вважаємо, відповідає нормам ПКУ.

 

З урахуванням висновків наших аудиторів з цієї ІПК випливає наступне.

 

Якщо виробничі необоротні активи:

 

— призначені для використання в господарській діяльності платника податку і

 

— нарахування амортизації таких активів в бухобліку протягом періоду тимчасового простою (відсутності господарської діяльності) не припиняється,

 

такі основні засоби будуть амортизуватися в податковому обліку.

 

Також, якщо ж такі основні засоби виведені з експлуатації в зв’язку з тимчасовим простоєм і введені в експлуатацію у тому ж місяці, то і в податковому обліку, і в бухгалтерському обліку нарахування амортизації не припиняється.

 

Раніше податківці додержувались думки, що податкова амортизація ОЗ не нараховується у періоді простою у будь-якому випадку (наприклад, ІПК від 01.06.2020 р. N 2259/6/99-00-07-02-02-06/ІПК) – на нашу думку така позиція не відповідала законодавству.

 

Крім того, звертаємо увагу, що податкова амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) виробничих необоротних активів у господарській діяльності у зв’язку з їх консервацією (це актуально та важливо тільки для підприємств, які ведуть облік згідно з МСБО, так як ПСБО-шники  у будь-якому випадку не мають права на амортизацію у період консервації згідно п.29 ПСБО 7).

 

Аудитор Сергій Гонтаровський

 

Аудиторская фирма «Триада»
т. (050) 73-73-000, www.auditor.od.ua
"Все права на материалы, размещенные на auditor.od.ua, охраняются в соответствии с законодательством Украины. Разрешается републикация информации размещенной на сайте при соблюдении следующих условий: 1) при публикации на бумажных носителях обязательна ссылка и при этом указывается текст "Аудиторская фирма "Триада", www.auditor.od.ua" - как источник информации; 2) для Интернет-ресурсов – прямая гиперссылка на текст материала, не закрытая от индексации поисковыми системами с текстом "Аудиторская фирма "Триада". Гиперссылка должна быть размещена рядом с наименованием материала или сразу после него".